Monday, September 28, 2009

CARA-CARA UNTUK MEMBUAT MICROSOFT ACCESS:

Mula-mula,klik pada program dan pergi ke menu microsoft access 2007.Setelah itu,klik pada blank database dan seterusnya create.Seterusnya anda akan melihat paparan seperti di bawah.Bagi menamakan column,right klik pada tajuk utamanya dan klik pada rename column.Seterusnya,anda dikehendaki mengisi butir-butir untuk peribadi seperti berikut.


Kemudian,bagi menamakan table,klik pada view dan namakan table 1 sebagai peribadi sebagai contoh.Kemudian,klik ok.Setelah semua selesai,ulangi langkah seperti tadi bagi membuat table baru.


Apabila selesai mengisi kesemua butir dalam table,klikkan pada menu datasheet dan seterusnya klik pada relationship.


Bagi membuat relationship,klik pada kokurikulum kemudian add,seterusnya periksa dan seterusnya peribadi.

Anda akan dapat melihat paparan seperti di bawah.


Bagi membuat relationship,letakkan cursor pada id kokurikulm dan tarik sehingga bertemu id pada periksa dan seterusnya bertemu id peribadi.


Seterusnya, kita pergi pula kepada cara membuat borang.Mula-mula, klik pada create,seterusnya more form dan yang akhir ialah form wizard.

Masukkan butir-buti yang dikehendaki dalm table wizard sperti maklumat peribadi dan klik pada >>.Setelah memilih maklumat peribadi,pilih pula kepada maklumat periksa dan seterusnya maklumat kokurikulum.Anda perlu memasukkan semua maklumat kecuali id dengan memboldkan butir tersebut dan klik >.
Seterusnya, anda akn lihat hamparan seperti ini.
Anda boleh memilih design yang anda suka bagi borang anda.


Tuliskan borang Query pada ruang seperti di bawah.Kemudian,klik finish.Inilah hasilnya..Klik pada next utk borang kedua dan seterusnya..


Bagi membuat report pula,klik pada Query Wizard dan seterusnya klik ok.
Anda boleh memilih beberapa medan bagi membuat gaji Query ini.Dan klik pada next.


No comments:

Post a Comment